Op onze MaanJaarKalender vind je als datum voor Imbolc 28 januari.
Daar krijgen we veel vragen over!
Want veel agenda’s en kalender geven 2 februari, 4 februari of 11 februari.
Dus wanneer is het nu???

Imbolc is een ”crossquarter”-feest op het JaarWiel.
Dat Wiel wordt in 4 ”quarters” gedeeld door de stand van de Zon: de ZonneStilstand (Solstice) in december en in juni en de Eveningen (Equinoxen) in maart en september.
Het JaarWiel is dus een ZonneWiel.
We vieren Yule/MidWinter, Ostara, Litha/MidZomer en Mabon.

Als je de periode tussen twee ZonneFeesten (13 weken, 1 Seizoen) ”eerlijk” verdeeld krijg je de CrossQuarterFeesten.
Van deze Feesten wordt gezegd dat ze stammen uit de landbouw…uit het begin van de landbouw: zaaien, tot wasdom komen, oogsten, composteren. Imbolc, Beltaine, Lammas en Samhain.

Om het overzichtelijke te houden zijn er drie Oogstfeesten: Lammas voor granen, Mabon voor vruchten en Samhain voor noten en vee.

Volg je het nog?
Terug naar de vier crossquarter-landbouw feesten en hun data.

Het vieren van deze feesten op een vaste datum op onze kalender, die pas 1500 jaar bestaat, geeft Calendar Imbolc op 2 februari. Die datum is gekerstend tot Maria Lichtmis; alleen dat geeft al aan dat het een belangrijk feest van daarvoor was.

Als je de periode MidWinter-Ostara precies verdeeld volgens de astrologische tekens in die tijd, steenbok-waterman-vissen, is de helft op Zon 15 graden in waterman; dan is Imbolc in 2021 op 4 februari. Dat zoek je op in een Ephemeriden tabel. je gebruikt dan dus de stand van de Sterren met de Zon.


En dan zijn er mensen, zoals wij hier bij Maantijd die de crossquarterfeesten als Maanfeesten beleven.
En ook daarin zijn er voor verschillende visies…
Met Imbolc wordt graag de Nieuwe Maan verbonden: op 11 februari 2021 is de Maan Nieuw in het teken Waterman.
Dat zou zo ook gelden voor Samhain, de Donkere Maan…deze manier van data bepalen loopt wat mij betreft vast bij Beltaine (toch echt wel Volle Maan?!) en Lammas; daar geldt ineens een ”andere” Maanfase.

Ik denk dat mensen van ooit, in tijden waarin de hele stam/tribe/community betrokken was bij de landbouw, deze moment VIERDEN onder de VOLLE MAAN.
Heerlijk herkenbaar voor iedereen van hen; eerst feest en dan aan de slag met zaaien, groeien, oogsten en slachten&inmaken.
De Volle Maan aan het einde van de de Winter/aan het begin van de Lente staat dan in Leeuw op 28 januari 2021; hoe passend met de Vurige VlamVrouwe Brighid, die zo hoort bij dit feest!

Deze Volle Imbolc Maan is dan verbonden met de Volle Maan ”er tegen over” in Waterman, in 2021 op 24 juli.
Een Leeuw-WaterMan-as dus op het MaanJaarWiel; een IK-WIJ as.
En de andere as is die van de Volle Stier Maan en de Volle Scorpio Maan, Samhain-Beltaine:
een as die gaat over seksualiteit, Aphrodite-Lilith.

Over die Leeuw-WaterMan-as, de Imbolc-Lammas-as of de Zaai-Oogst-as, wordt door New Paradigm Astrology hetvolgende geschreven:

It encourages us to dream big,
find the power of action,
and fly.
It reminds us
that we need to take action
for what we believe we want.
Even if we are not sure
what it will turn into.

Inspiratie Bibliotheek

Aanmelden

Inspiratie

 • Volle Maan TempelAvond

  Een ZusterCirkel onder de Volle Maan. Een VrouwenTempelAvond die gaat over genieten en verbinding, met je lijf en met elkaar. Een moment in de Maan om samen te vieren en ons tegelijkertijd te keren naar de Weg terug naar binnen. Iedere avond heeft een eigen thema, een werkvorm en een maanritueel. Bij het thema past een kleur, het is leuk als je je kleding daarop afstemt, met bijvoorbeeld een sjaal of je t-shirt. Na je aanmelding ontvang […]

 • Yoni Stoom Avond

  Yoni-steaming is een oeroud overgeleverd gebruik. Vaginale – of yoni-stoombaden kennen we vanuit de eeuwenoude Maya traditie. Ook China, Korea en Afrika kennen oude tradities met vaginale stoombaden.

  Deze ontspannende en helende VrouwenAvond heeft de vorm van een ritueel. Kaarsen, wierook, een fijne achtergrondmuziek, meditatie en rituele woorden.

  Met intentie stomen. En in diezelfde intentie je eigen kruidenmengsel samenstellen… Dat wat zichtbaar wordt vanuit intentie bekrachtigen via ’’journaling’’, in creatieve vorm of met een kaart…

  Samen-Zijn Zusterschap VrouwenTempel

  Dàt en meer is ritueel Yoni-stomen.

 • RozenKrans Novena

  De negen-daagse RozenKransNovena is een virtuele pelgrimstocht met de aloude RozenKrans, die onlosmakelijk is verbonden met Maria. Een ander belangrijk aspect is ''bidden'', eigentijds bidden.

  Door je naam op de waitlist te zetten hoor je het direct als je je aan kunt melden...en het verplicht je tot niets.