Misschien heb je al eens gehoord over de Rode Tent?
De Rode Tent is een plek voor vrouwen om zich even helemaal terug te trekken uit hun dagelijkse besognes en even helemaal niets te moeten.
De Rode Tent is gebaseerd op het boek The Red Tent van Anita Diamant; een fictief verhaal over hoe vrouwen eeuwen geleden éénmaal per maand, bij Nieuwe Maan wanneer zij menstrueerden, bijeen kwamen. Een fictief verhaal, maar wel gebaseerd op bijvoorbeeld de verhalen rondom de moonlodges van de Native Americans en in het geval van het boek, rondom een red tent in het Midden-Oosten een paar duizend jaar geleden.
Vrouwen die zich terugtrokken om uit te rusten en bij elkaar te zijn, om zusterschap te ervaren. Jonge en oudere vrouwen samen. Niet omdat ze ‘vies’ of ‘onrein’ waren, maar omdat het een tijd van de maand was waarin de gemeenschap wist dat de vrouwen extra ontvankelijk waren voor boodschappen en dromen en daarmee kon de gemeenschap gediend worden.
De Rode Tent in Nederland en Belgie
Ook vandaag de dag zijn er Rode Tenten. In een Rode Tent komen vrouwen bij elkaar. Vrouwen van alle leeftijden, van allerlei komaf, met allerlei beroepen, met welke huidskleur dan ook.
Wat er gedeeld wordt is het vrouw-zijn. In een Rode Tent kan worden gepraat, gezwegen, gelachen, gehuild, geknuffeld, gedanst, gemediteerd, gelounged, gemasseerd…veel mag, niets moet. Er alleen maar zijn, is ook prima!
We delen de verhalen van ons leven en we proberen te luisteren zonder oordeel en met respect voor elkaar. Er hoeven geen oplossingen en adviezen te worden aangedragen; gehoord en gezien worden, daar gaat het om.
Over de Red Tent movement heeft Isadora Gabrielle Leidenfrost een prachtige documentaire gemaakt: Things we don’t talk about. Hieronder de trailer:
Soms is er een thema gekoppeld aan een Rode Tent bijeenkomst. Een Rode Tent staat echter nooit alleen maar in het teken van dat thema. Er is altijd ruimte voor dat wat zich aandient. Het is vrouwelijk, het stroomt, het vormt zich organisch. Als het je aanspreekt ben je van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen.
Soms ook begint of eindigt de Rode Tent met een gezamenlijke maaltijd.
De financiële bijdrage is op vrijwillige basis; de Hoedster geeft vaak een richtbedrag. Je mag geven wat jij het waard vindt, maar ook afhankelijk van jouw budget. Is het voor jou financieel moeilijk, neem dan even contact op met de Hoedster. Een Rode Tent moet voor iedereen mogelijk zijn, dus dan kijken we naar andere manieren van energie uitwisseling.
Thee en lekkers staan er in ieder geval voor je klaar.