ovulatie-bij-volle-maan

De Maan heeft een belangrijke rol in de getijden op de Aarde, voor eb en vloed, maar klopt het dat ze ook invloed heeft op de getijden in ons vrouwenlichaam, op onze Maancyclus?
Veel vrouwen die zich meer bewust zijn van de relatie tussen hun eigen cyclus en die van de maan, proberen soms beide cycli op elkaar af te stemmen, en vaak lukt dat niet…

Waarom ovuleren we niet ”gewoon” bij Volle Maan en menstrueren we niet allemaal met de Donkere Maan?

Want, biologisch gezien (en dat heeft oa te maken te hebben met melatonine productie) zouden vrouwen ovuleren in de periode van veel licht ‘s nachts, dat is dus met volle maan. Hierdoor valt de menstruatie dan automatisch tijdens donkere maan.

ovulatie-bij-volle-maanBij onderzoek onder vrouwen die langere tijd (soms wel 20 jaar!) hun cyclus bij hielden, bleek dat iedere vrouw wel een bepaalde periode volledig in afstemming met de maancyclus had gemenstrueerd en geovuleerd. Als het afweek kwam dat door bijvoorbeeld: zwangerschap, een trauma, meer afstemmen op de maan (!) en meer zelfzorg (!).
De vrouwen uit dit onderzoek vonden menstrueren in een andere fase dan de donkere maan over het algemeen veel zwaarder, pijnlijker, verwarrend, een minder diepe ervaring en voelden zich uit het lood.
Over ovuleren buiten de volle maanfase om rapporteerden zij: minder naar buiten gericht, minder opwinding, verwarrend.

Een quote: ”….mijn eigen capaciteiten leren kennen door het leren kennen van mijn cyclus, door daar kennis over te vergaren, heeft me diepe kennis gegeven over hoe ik kan werken met het ritme van mijn leven. Dingen laten groeien als het nodig is en weer loslaten als het nodig is. Loslaten is een uitdaging, een enorme uitdaging, maar ook zo bevrijdend voor me.
Dit gebeurde nadat ik voor de tweede keer een kind had gekregen en me realiseerde dat je niets kunt controleren in je leven. Verre van dat! Jezelf overgeven aan het ritme van je eigen cyclus, de maancyclus en de seizoensritmes, heeft me zoveel meer vrijheid in mijn leven gegeven.
Ik weet dat wanneer ik tegen mijn eigen ritme in ga, tegen het ritme van de maan en de aarde, dat ik niet kan verwachten dat ik een enorme energie zal hebben of heel effectief de dingen in mijn leven voor elkaar krijgt.”

Wat betekent dit nu voor jou en mij in ons dagelijks leven?

Het lijkt erop dat vrouwen ”in sync” ovuleren met de volle maan juist tijdens de fase in hun leven dat ze graag zwanger willen worden.
Donkere maan ovulatie gaat meer over het geboren laten worden van diepe aspecten en delen van jezelf, in plaats van een baby.

cyclische-vrouwMenstrueren tijden de donkere maan stemt heel erg af op de naar binnen gekeerde energie die de maan in deze fase van haar cyclus heeft en ondersteunt zo het belang van je even terugtrekken uit de wereld, het maakt loslaten, zuivering, reiniging, regeneratie en hergeboorte eenvoudiger.

Menstruatie leert ons telkens om naar binnen te keren, in onze innerlijke grot, voor een periode van beschouwing, van dingen loslaten die er niet langer toe doen en van hernieuwing. Is de maan vol op het moment dat je menstrueert, dan schijnt het heldere licht diep naar binnen en kunnen we ons niet verschuilen voor die delen van onszelf die onder ogen gezien moeten worden en die we los mogen laten.

Inspiratie Bibliotheek

Open Tempel

februari 17 @ 11:00 - 16:00

TempelAvond ~ Rode Tent ~ MaanCirkel

februari 17 @ 19:19 - 22:22

MaanSpiegel {Cirkel 3}

februari 27 @ 19:00 - 22:00