Deze periode van het jaar (eind juli-eind augustus) wordt ook wel ‘’De Hondsdagen’’ genoemd.
Een naam die te maken heeft met de ster Sirius, de helderste ster aan de hemel. Sirius is één van de sterren die samen de Grote Hond (Canis major) vormen.
Van eind juli tot eind augustus komt Sirius tegelijk op met de Zon en is daardoor niet zichtbaar; zodra je Sirius weer wel ziet zijn de Hondsdagen voorbij.

Aan de Hondsdagen is in allerlei tijden door allerlei culturen betekenis gegeven.

Wist je dat de nederlandse Lenie Reedijk baanbrekend onderzoek deed naar de alignment van de Maltese GodinnenTempels en aantoonde dat deze op Sirius zijn uitgelijnd!?

Hier in Nederland zeggen we dat het metereologisch, broeierige warme dagen met onweer zijn, en zijn er adviezen over hoe te handelen in huis en op het veld.
Spreekwoorden als ”Tijdens de Hondsdagen maken donder en bliksemvuur de melk zuur” vertellen daar over.

De Romeinen waren bang dat honden wild werden (dus moesten die worden vastgelegd) en mensen juist lui en sloom.

Voor de Egyptenaren was het de aankondiging van nieuwe vruchtbaarheid omdat de overstroming van de Nijl nu snel zou volgen.

In 2019, -hier en nu-, is het het eclipsen seizoen…de Zon was op de dag van de Donkere Maan verduisterd….een Volle Maan die was verduisterd… Mercurius retrograad…..
Er hangt wel wat ”ín de lucht”!

Betekenis geven aan de Hondsdagen vandaag de dag in je werk en /of gezin?

Canis Major

In ons eigen-wijze MaanJaarWiel duiden we deze periode in het jaar met ‘’de teugels in handen nemen’’, met nu volharden in zachtheid en zorg na de shine van Midzomer, hét André Hazes moment….
En goede planning tijdens de Eerste Kwartier fase zorgt dat je nu ook weet waarin je kunt volharden, zonder dat je daarbij hard bent voor jezelf, maar jezelf juist voedt en verzorgt EN het werk wat moet worden gedaan doet…
”Demeteren” noemen we dat.
Op de facebooktijdlijn van Maantijd.nl vind je er in deze tijd bijna dagelijkse inspiratie voor.

Hondsdagen, Venus Cyclus, Isis en Maria Magdalena

En dan is het op 22 juli dé feestdag van Maria Magdalena.
Een paar jaar geleden weer officieel erkend door Rome.

Deze dag valt vast niet toevallig in dezelfde periode als de Hondsdagen en Sirius!
Wil je er meer van weten over al deze samenhang, zoek dan ook eens op Venus Cyclus, dat is de periode waarin Venus, gezien vanaf de Aarde, een volledige cyclus beschrijft en lees vooral ook Karin Haanappels blog >>.
De Maan doet dat (vanaf de Aarde gezien) iedere 28 dagen.
Venus neemt er 19 maanden voor; in die tijd wordt Ze geboren als ochtendster, veranderd Ze in avondster en wordt Ze herboren, opnieuw als Ochtendsterre.

De Maan, symbool voor gevoel, emoties…en de Zon nu ook!

In deze tijd gaat de Zon in Kreeft.
Een gevoelig waterig teken. Met kwaliteiten als veiligheid en rust in huis en haard, in je familietribe….
Vakantietijd samen?
En jezelf toestemming geven om daarin ‘’lui’’ te mogen zijn.

‘’One reason we are so aware of boredom is our culture’s low threshold for repetition. Doing the same-old same-old is thought to be pointless. We crave variety and zest, something to pull us out of our routines. No wonder it is so difficult to maintain an early morning prayer or meditation practice!’’

Een mooie tijd om jezelf te gaan ”demeteren”; om zelfzorg een prioriteit te maken, om een belofte aan jezelf waar te maken en te starten met een dagelijke spirituele ‘’routine’’, een ‘’daily practice’’, zoals we dat in het Pad van de MaanMagie noemen, bij gebrek aan een mooi nederlands woord.

Zo geef je ook de lieverds om je heen toestemming om dat ook te doen: dus walk your talk en practice what you preach, de kernwoorden die horen bij een PriesteresPad!
Creativiteit, niet alleen in kinderen, ook in jou, wordt geboren in dit gelummel, in dolce far niente…wat zou er gebeuren als er niet eindeloos filmpjes op een tablet werd gekeken onderweg naar de camping?

Begin eenvoudig:
Een wekker op je telefoon activeren op een mooi tijdstip (11.11, 22.22?) met een fijne ringtone/muziekje, daarop even echt uit te ademen en een paar minuten bij je adem blijven, je voeten op de vloer te voelen en je billen op de stoel…
Het kan ook meer een iets voor je lijf zijn, zoals een yoga-practice, of een moment van prayer, een gesprek met het onnoembare, het mysterie. Een kaarsje, wierookje als focus daarbij kan fijn zijn.

Fijne Hondsdagen tijdens deze Maan!

Meer Maan in jouw leven??
Misschien zijn het Pad van de Volle Maan of het Pad van het MaanRitme iets om in september mee te starten!?