
Beltaine vieren, maar wat heb ik daar aan?
{blog uit 2014, en nog altijd zo up to date in 2022 al is mijn kind een grote kerel!}
Via google kun je tientallen, zo niet honderden manieren vinden om Beltaine (Beltane, Walpurgisnacht) te vieren.
Beltaine is het jaarfeest waar we de samensmelting van ‘’mannelijk’’ en ‘’vrouwelijk’’ vieren. In alle tradities vind je symboliek die daarnaar verwijst terug; denk bijvoorbeeld aan de rode en witte linten aan de meipaal.
Misschien heb je gehoord, gelezen of beleefd dat er met Beltaine, vaak hand in hand met een geliefde, over het vuur wordt gesprongen.
En dat is niet zomaar een vuur! Het Beltaine Vuur wordt gestookt van de ‘’nine sacred woods’’ die alle negen in de Wiccan Rede worden genoemd. En … wees kritisch over die negen soorten; op internet wemelt het van het kaf onder het koren!
Staat de Vlier (Elder) genoemd als in het vuur dan weet je dat het NIET ok is.
Hier is de oorspronkelijke tekst uit de Wiccan Rede:
‘’Nine woods in the Cauldron go, burn them fast and burn them slow.
Birch in the fire goes to represent what the Lady knows.Oak in the forest towers with might, in the fire it brings the God’s
insight. Rowan is a tree of power causing life and magick to flower.Willows at the waterside stand ready to help us to the Summerland.
Hawthorn is burned to purify and to draw faerie to your eye.Hazel-the tree of wisdom and learning adds its strength to the bright fire burning.
White are the flowers of Apple tree that brings us fruits of fertility.Grapes grow upon the vine giving us both joy and wine.
Fir does mark the evergreen to represent immortality seen.Elder is the Lady’s tree burn it not or cursed you’ll be.’’
Wat heb ik daar nu aan?
Dat is een terechte vraag, die we ons ook altijd stellen hier bij alles wat we doen bij MaanTijd!
Uit eigen ervaring:
Voor de viering van Beltaine bak ik met mijn jongste via een leuk internet-recept Beltaine-koekjes (recept volgt hieronder). Ik vertel over de tradities van dit feest, en natuurlijk ook over het vuur, terwijl we het koekbeslag kloppen.
Vuur stoken en erover springen, dat willen ze wel!
We trekken er samen op uit om de negen houtsoorten te verzamelen voor een piepklein vuurtje in een keteltje waar dan over heen gesprongen mag worden. We hebben plaatjes bij ons (internet dank u!) van de negen bomen, waarop we hun bladeren, bloemen en vruchtjes zien.
Als vanzelf hoor ik me vertellen over wel en niet giftige besjes, geveerde en enkelvoudige bladeren, we zien hoe verschillend bomen kunnen bloeien, we ruiken, voelen, nemen waar.
En, alle bomen blijken zomaar in onze directe omgeving te staan.
Duh! Natuurlijk, dit een feest uit deze streken. Ik leer mijn kind het verschil tussen dode en levende takken en we verzamelen dood hout waar mogelijk. Van iedere boom nemen we ook een blad mee; de meeste bladeren zijn nog heel klein en nog maar net uitgekomen.
Aan het einde van de dag hebben we lekkere koekjes, -versierd met de afdrukken van negen soorten blaadjes in poedersuiker- , een vuurtje gestookt, een heerlijke wandeling gemaakt, heeeeel veel geleerd over de natuur in onze directe omgeving…en over het piepkleine vuurketeltje gesprongen samen met onze kinderen tussen ons in waarbij we vertelden dat we daarmee onze liefde voor hen telkens nieuw vuur geven.
Zo dus. Meer verbonden met onze omgeving, de natuur, het seizoen en meer verbonden met elkaar. Voor ons heel waardevol.
En we zijn benieuwd naar jouw ervaring.
Recept Beltaine koekjes
En eh, … bewaar wat voor de elfjes.
Ingrediënten:
*geen oven nodig*
2 eetlepels rietsuiker, 2/3 kopje bloem, mespuntje nootmuskaat, mespuntje kaneel en mespuntje zout
1/2 kopje zoete witte wijn
1 ei
1 kopje honing
zonnebloemolie
Klopt het ei met de wijn los in een schaal.
Meng alle droge ingredienten in een andere schaal (bloem, kaneel, nootmuskaat, zout en suiker).
Dit mengsel door het eimengsel roeren.
Olie verwarmen in een pan, niet teveel verhitten (het mag niet walmen).
Voeg het mengsel toe, lepel voor lepel.
Bakken totdat de koekjes goudbruin zijn aan beide kanten.
Laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
Wij hebben de boombladeren op de koekjes gelegd en ze bestrooid met poedersuiker. Daarna de blaadjes eraf gehaald; zo ontstaat een leuk patroon.
Je kunt de koekjes voor het eten in de honing dopen.
Extra leuk: versieren met gesuikerde bloemetjes.
Denk aan rozenblaadjes, viooltjes of bloemen van oostindische kers.
Je hebt wat geduld, een eiwit en suiker nodig. Was de bloemen en laat ze drogen.
Het eiwit klopt je op met een paar druppels water.
Haal de bloemen en voorzichtig één voor één doorheen en laat ze goed afdruppen. Gebruik een kwastje om het teveel aan eiwitmengsel eraf te vegen. Bestrooi ze met fijne suiker.
Je kunt de gesuikerde bloemen aan de lucht drogen, reken 12 tot 48 uur of in de oven op 60 graden in een aantal uren.